• Meten
  • Analyseren
  • Concluderen
  • Adviseren
man.png
headerfoto1.jpg

(Petro)chemie

Het voorkomen van ongeplande stilstand

In alle takken van de industrie, maar zeker ook in de (petro)chemie, zijn productieprocessen zéér kritisch te noemen. Ongeplande uitval van een machine kan leiden tot ongeplande stilstand van de gehele plant. De kosten voor ongeplande stilstand in deze bedrijfstak lopen enorm snel op. Naast een stijging van kosten spelen ook facetten als veiligheid en milieu een belangrijke rol. Een machine die plotseling faalt, kan leiden tot onveilige situaties voor zowel de mens als voor het milieu.

Opbouw van een Condition Monitoringsprogramma

h-1.jpg

De volgende voorbeeldcase beschrijft de situatie bij één van onze klanten welke opereert vanuit Europoort (Rotterdam) en waar gewasbestrijdingsmiddelen worden ontwikkeld en geproduceerd. Vanwege hun kritische invloed in het proces worden diverse pompen en ventilatoren maandelijks gemeten. Echter, twee centrifuges en één ventilator zijn verantwoordelijk voor het voeden van de gehele plant. Wanneer één van deze machines plotseling zou uitvallen dan zal dat leiden tot het compleet stilvallen van de rest van de fabriek en een naburige dochteronderneming. Deze gebruikt de reststoffen van het proces namelijk weer als grondstof voor hun product.

Vanwege deze grote afhankelijkheid is gekozen om 2-wekelijkse metingen uit te voeren op deze drie machines. Wat inhoudt dat we de ene keer de 3 meest kritische machines meten, en de keer erop ook de overige pompen en ventilatoren. Middels deze methode is de klant al meer dan 20 jaar lang verzekerd van de meest optimale conditiebewaking, en wordt ongeplande stilstand als gevolg van mechanische defecten tot het minimum gereduceerd.

Een breed scala aan onderhouds-activiteiten

h-2.jpg

Het Condition Monitoringsprogramma heeft zich in de afgelopen jaren veelvuldig bewezen. Tal van lagerbeschadigingen, cavitatie-problemen, resonantieproblemen en onbalans technische problemen zijn vroegtijdig gedetecteerd.

Naast de periodieke metingen voor het predictieve onderhoud zijn we bij deze klant en in de rest van de (petro)chemische industrie ook actief met tal van andere onderhoudsactiviteiten zoals:

  • Balanceringen
  • Uitlijningen
  • Trouble Shooting
  • Resonantieonderzoek