• Meten
  • Analyseren
  • Concluderen
  • Adviseren
man.png
headerfoto1.jpg

Olie en Gas

On-site (offshore) balanceringen aan een turbine/compressor-set

Machineproblemen komen altijd op ongelegen momenten maar vaak ook op de meest afgelegen plaatsen zoals bijv. midden op zee. Van Geffen AMS staat daarom niet alleen 24 uur per dag voor u klaar, maar al onze specialisten zijn VCA-VOL, NOGEPA, OLF en OPITO gecertificeerd en hebben alle benodigde papieren om snel te kunnen afreizen en veilig te kunnen werken aan boord van schepen en constructie- en productieplatformen.

Reviseren brengt niet altijd het gewenste resultaat

l-1.jpg

Revisies van kostbare en kritische machines is vakwerk en dient met de hoogst mogelijke precisie te worden uitgevoerd. Dit geldt natuurlijk altijd, maar in het bijzonder voor de offshore industrie is dit van nog groter belang. Het herstellen van verkeerd gereviseerde of gemonteerde machines ter plaatse gaat immers gepaard met hoge kosten. Door het toepassen van Condition Monitoring en het uitvoeren van afname metingen op nieuwe of gereviseerde machines, kan een groot deel van deze kosten worden voorkomen. Zo wordt vastgesteld of de uitgevoerde revisies ook daadwerkelijk het gewenste resultaat hebben gebracht.

Zo bracht een trillingsanalyse op een Turbine/Compressor-set een gescheurde koppeling aan het licht. Hierop werd de koppeling uitgebouwd en vervangen voor een nieuw exemplaar. Na een nulmeting aan de opstelling bleek het trillingsniveau echter sterk gestegen te zijn. Een analyse van de meetdata toonde aan dat een onbalans in de nieuwe koppeling de veroorzaker was. De compressor-set was echter alweer ingeplant en moest binnen korte tijd worden opgestart. Tijd voor uitbouw en inbouw van een nieuwe koppeling was er niet meer.

Uitbouw voorkomen door balancering ter plaatse

l-2.jpg

Gelukkig kon de trillingsanalist, met zijn allround achtergrond, een alternatief bieden door de koppeling direct ter plaatse na te balanceren. Het opnieuw uit- en inbouwen van de koppeling en een lange ongeplande stilstand werden hiermee voorkomen. Nog dezelfde dag werd het trillingsniveau teruggebracht tot ver onder de hiervoor gestelde normen en kon de Turbine/Compressor-set weer in productie worden genomen.

De uiteindelijke opstart van deze set werd opnieuw bewaakt en vastgelegd met behulp van ons 32-kanaals Machinery Health Monitoring Systeem. Alle specialisten van van Geffen AMS zijn goed opgeleidt en in staat om naast het uitvoeren van trillingsanalyses ook on-site balanceringen en machine-uitlijningen uit te voeren.