• Meten
  • Analyseren
  • Concluderen
  • Adviseren
man.png
headerfoto1.jpg

Papier en Pulp

Roeren zonder te schudden

Bij de productie van papier zijn kleurstoffen zéér belangrijk, ook voor het produceren van wit papier en/of karton worden deze stoffen gebruikt. Een van onze klanten, actief in de productie van deze grondstoffen, beschikt over een aantal grote vertikale mengers. De hoge toerentallen nodig voor het bereiken van het juiste mengsel en de lange assen tussen de aandrijving en mixerbladen, maken het juist balanceren en in balans houden tot een zéér belangrijk onderdeel van het onderhoudsprogramma.

Balanceren en monitoren

n-1.jpg
n-2.jpg

Al sinds meer dan 10 jaar verzorgt Van Geffen AMS het balanceren van deze mixerassen. Naast het balanceren voeren wij ook 3-maandelijkse trillingsmetingen uit ten behoeve van het monitoren van de slijtage en onbalans van de aandrijving en de mixerassen zelf.

Tijdens de productie, voordat de assen worden gemonteerd in de mixers, worden de RVS mixerassen nauwkeurig gebalanceerd in onze werkplaats. Echter om de onbalans, ontstaan door nabewerkingen en het monteren van de mixerbladen te elimineren, wordt ter plaatse in de mixertank een nábalancering uitgevoerd.

Naast onbalans zijn de opstellingen, door hun ontwerp, erg gevoelig voor spelingen, passingproblemen of zelfs kleine montagefouten. Daar komt bovenop dat de vloeistof in de mixers, bestaande uit een kalkachtig mengsel met water, zorgt voor een relatief snelle slijtage van de mixerbladen. Door ongelijkmatige slijtage of door het wisselen van mixerbladen kan opnieuw een kleine onbalans ontstaan.

Het periodiek uitgevoerde monitoringsprogramma zorgt er in deze gevallen voor dat problemen in een vroeg stadium worden gedetecteerd en kunnen worden aangepakt voordat deze zorgen voor verhoogde slijtage en/of schade aan de opstelling.