• Meten
  • Analyseren
  • Concluderen
  • Adviseren
man.png
headerfoto1.jpg

Fundatie-/resonantie-onderzoek

Bepalen en beheersen van kritische frequenties

Iedere machine of constructie heeft één of meer resonantiefrequenties. De meeste machines zijn echter zo ontworpen dat de resonantie- of eigenfrequenties niet samenvallen met het toerental en dus ook niet voor grote problemen zullen zorgen. Echter, door ontwerpfouten en/of aanpassingen aan de machineconstructie of toerental kunnen er wel degelijk resonantieproblemen ontstaan. Door middel van trillingsonderzoek bepaalt Van Geffen AMS deze kritische frequenties en hun invloed op het trillingsgedrag van de machine. In geval van problemen adviseren wij u hoe u het beste eventuele aanpassingen aan de machine of fundatie kunt verrichten, waardoor van resonantieproblemen geen sprake meer is.

b5-1.jpg
b5-2.jpg

Steeds vaker worden motoren uitgerust met een frequentieregelaar welke een variabel toerental mogelijk maakt. Het nadeel van deze toepassing is echter dat de machine een groot werkgebied krijgt, waardoor ook het resonantievrije gebied groter zal moeten zijn. Vaak zien we dan ook bij trillingsproblemen, dat een eigenfrequentie zich toch ergens in het werkgebied bevindt.

Ook het opvoeren van het toerental van een bestaande machine, zonder het aanpassen van de constructie, zorgt vaak voor hoge trillingen met versnelde slijtage en/of schade tot gevolg.

Verstijven of verzwaren

De resonantie frequentie van een opstelling wordt voornamelijk bepaald door de verhouding van de verschillende massa’s en de stijfheid van de dragende constructie. Voor het verleggen van een resonantiefrequentie kan in de meeste gevallen worden volstaan met het veranderen van de stijfheid of door het veranderen van de massa van de machineconstructie.

Van Geffen AMS biedt een breed pakket aan gespecialiseerde trillingsmetingen waarmee, deze kritische frequenties worden vastgelegd. Met een kort en bondig advies geven wij vervolgens aan welke praktische oplossing het meest geschikt is in uw situatie, waardoor uw trillingsproblemen worden opgelost.

Enkele technieken die worden toegepast worden voor fundatie en resonantie-onderzoek zijn:

Fundatie-/resonantie-onderzoek