• Meten
  • Analyseren
  • Concluderen
  • Adviseren
man.png
headerfoto1.jpg

Lagerschade BPFO

Lagerschade door zwerfstromen

De elektromotor is verreweg de meest toegepaste aandrijving voor een zeer breed scala aan machines. Daarbij is ook de frequentieregelaar als aansturing voor deze elektromotoren niet meer weg te denken in de moderne industrie. Een nadeel, welke een frequentieregelaar met zich meebrengt ten opzichte van de klassieke ster-driehoek-schakelingen, is een verhoogd risico op zwerfstromen met stroomdoorslag door de lagers als gevolg.

Buitenringschade

4.1-1.jpg

Bij een chemische fabriek, actief in het produceren van grondstoffen voor de cement en betonindustrie, voeren wij drie maandelijkse metingen uit op diverse ventilatoren, transportschroeven, mengers en maalmolens. Direct bij de eerste metingen van dit nieuwe condition monitoringsprogramma kwam een gevorderde buitenringfrequentie aan het licht. Hierbij hebben wij geadviseerd om het lager te vervangen voor een nieuw en stroomgeïsoleerd lager.

Echter door een communicatiefout tussen de klant en het revisiebedrijf, werd het lager uitgewisseld met een normaal lager. Direct bij de eerste nulmetingen, één dag ná de revisie, werd opnieuw een beginnende buitenringfrequentie gedetecteerd. De herhalingsmetingen in de tijd daarna toonde een sterke stijging van deze lagerbeschadiging.

4.1-2.jpg

Het direct optreden van de schade en de snelle stijging waren een bevestiging van het eerdere vermoeden dat elektrische doorslag over het lager de veroorzaker van de schade was. Het advies luidde dan ook om opnieuw de motorlagers te vervangen en een stroomgeïsoleerd lager toe te passen.

Bij de eerst volgende gelegenheid werd de motor in zijn geheel gewisseld met een nieuwe motor uitgerust met stroomgeïsoleerde lagers.

Lagerschade-analyse van de uitgewisselde lagers bevestigde later het vermoeden van stroomdoorslag.