• Meten
  • Analyseren
  • Concluderen
  • Adviseren
man.png
headerfoto1.jpg

Cavitatie

Bewaken van koelsystemen

Pompen zijn één van de meest voorkomende en belangrijkste machines in tal van productieprocessen. Naast het detecteren van onbalans, uitlijnfouten en lagerschades kunnen trillingsmetingen ook vervuilingen en/of slijtage van het pomphuis zelf detecteren.

Bladpasseerfrequentie

4.3-1.jpg

Een chemische fabriek, gelegen in de Rotterdamse Rijnmond, heeft voor het koelen van een deel van de installatie een aantal pompen opgesteld om het koelwater continu rond te pompen en op druk te houden. Ondanks dat deze pompen redundant zijn uitgevoerd, betekend uitval van één van de pompen een lagere betrouwbaarheid van het koelsysteem en moet derhalve te allen tijde worden voorkomen. Om deze reden worden de pompen meegenomen in de maandelijkse Condition Monitoringsmetingen welke worden uitgevoerd op de gehele plant.

De analyse aan één van de koelwaterpompen toont plotseling een sterke stijging van de zgn. bladpasseerfrequentie van de pompwaaier. Deze passeerfrequentie wordt veroorzaakt door het passeren van de bladen van de pompwaaier langs een vast punt.

4.3-2.jpg

Deze frequentie is altijd aanwezig in het meetspectrum van de pompen, vanwege de plotselinge sterke stijging adviseerden wij om bij de eerstvolgende gelegenheid de aanzuigmond en het pomphuis te controleren op schade en/of vervuiling.

Tijdens de eerstvolgende korte stop voert de klant een visuele inspectie aan het pomphuis uit. De inspectie toont verregaande slijtage aan de aanzuigkant van het pomphuis. Vermoedelijk heeft langdurig ingewerkte corrosie in combinatie met cavitatie ervoor gezorgd dat een deel van het pomphuis plotseling heeft kunnen uitbreken.

Het uitvoeren van de spectrumanalyses en de goede samenwerking tussen de analist en de klant heeft voorkomen dat de pomp onverwacht is uitgevallen, waardoor de veiligheid in de gehele fabriek in gevaar zou zijn gekomen.