• Meten
  • Analyseren
  • Concluderen
  • Adviseren
man.png
headerfoto1.jpg

Het balanceren van generatoren op een onderzeeër

Onderduiken zonder trillingen

Zoals op alle schepen zijn ook onderzeeboten, voor het opwekken van de benodigde elektriciteit, voorzien van generatoren. Voor deze generatoren geldt echter hetzelfde als voor vrijwel alles aan boord van een onderzeeër, ze moeten zo klein mogelijk zijn, ze moeten volledig te demonteren zijn en ze mogen natuurlijk niet of nauwelijks trillingen veroorzaken.

Losse delen, samenbouwen, balanceren

d1.2-2.jpg

Een van de vele problemen bij de generator is dat deze gekoeld moeten worden met grote hoeveelheden lucht. Dit betekent dat de generator moet worden uitgerust met een grote waaier, groter zelfs dan de grootse ingang van de onderzeeër. Daarom zijn de generatoren aan boord uitgerust met deelbare koelventilatoren welke pas aan boord samengebouwd kunnen worden.

Ondanks het toepassen van pasranden en pennen kan echter niet worden voorkomen dat er na het in elkaar zetten toch een onbalans in de ventilator achterblijft. Om grote trillingen, geluidsproductie en slijtage te voorkomen, is de enige oplossing om de ventilatoren aan boord ná te balanceren.

Van Geffen AMS heeft voor de Koninklijke Marine op verschillende onderzeeërs deze balanceringen uitgevoerd, met als resultaat stil draaiende generatoren met een minimaal trillingsniveau.